Een hackton is een evenement waarbij verschillende mensen als onderdeel van een team meedenken over een probleem. Hackton is afkomstig van de woorden hacking en marathon. Dit beschrijft eigenlijk ook heel goed wat een hackton precies is. Hacking is het oplossen van problemen. Een marathon is een lange hardloopwedstrijd. In een relatief kort tijdsbestek wil men dus een lange afstand afleggen. Op een hackton komen vaak veel mensen af. Zij vinden het leuk om een bijdrage te leveren en vinden het zelf ook interessant om nieuwe kennis op te doen. Voor bedrijven kan het zeer interessant zijn om een hackton te organiseren, omdat problemen op die manier opgelost kunnen worden.

Hacktons werden voorheen vooral georganiseerd door techbedrijven. De deelnemers bestonden vaak uit designers en softwareontwikkelaars. Vandaag de dag zijn er ook andere bedrijven die een hackton organiseren. Zo kan vrijwel ieder soort bedrijf hiervoor kiezen.

Wie doen er mee aan een hackton?

Wie er deelnemen aan een hackton is vooraf natuurlijk moeilijk te zeggen. Het is natuurlijk belangrijk dat een hackton goed gepromoot wordt. De deelnemers van een hackton bestaan vaak niet uit medewerkers van een bedrijf. Juist als een bedrijf het lastig vindt om intern tot een oplossing te komen, kunnen zij een casus delen tijdens een hackton. Natuurlijk komt het wel vaak voor dat ook deelnemers van het bedrijf in kwestie aanwezig zijn. Om de juiste deelnemers voor een hackton te vinden, wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van social media. Echter kan er ook offline promotiemateriaal gebruikt worden om het evenement onder de aandacht te brengen.

Vind je een hackton interessant? Dan kan het ook aan te raden zijn om een Design Thinking workshop te volgen. Design Thinking is namelijk ook een methode waarmee bepaalde problemen makkelijker opgelost kunnen worden. Wanneer Design Thinking niet werkt, kun je altijd nog een casus voorleggen tijdens een hackton. Het kan zeer interessant zijn om dit te doen. Belangrijk is wel om je hier eens goed in te verdiepen. Wil je een hackton organiseren, dan is het prettig om een concreet beeld te hebben van wat je kunt verwachten. Vaak is een hackton succesvol en leidt dit inderdaad tot de oplossing van het probleem.