Je wil voor jezelf beginnen of een website ontwikkelen als hobby maar je wil er niet te veel geld aan uitgeven. Het ontwikkelen van een nieuwe website kan namelijk aardig wat centjes kosten als je dit uitbesteed. Een eigen website maken is dan een goed alternatief. Er zijn tegenwoordig tal van mogelijkheden om een eigen website te ontwikkelen.

Wat zijn de mogelijkheden en wat heb je nodig

We zullen de verschillende mogelijkheden eerst terugbrengen naar twee mogelijkheden.

  • Een eigen website maken met een sitebuilder
  • Een eigen website maken met een CMS als bijvoorbeeld WordPress

Met beide opties kun je ontzettend veel maar je moet eerst goed bij jezelf nagaan hoe je technische kennis is. Heb je enigszins technische kennis op het gebied van programmeer talen als HTML, CSS en misschien wel PHP en kennis op het gebied van hosting. Is het antwoord hierop “Ja”, dan kun je waarschijnlijk met een CMS als WordPress wel uit de voeten om een eigen website op te zetten.

Is het antwoord “Nee” dan is een Sitebuilder een betere optie. Hier is een stuk minder technische kennis voor nodig en je kunt al super snel aan de gang. We zullen de verschillen eventjes kort toelichten.

Eigen website maken met WordPress

Als je enigszins technisch onderlegd bent dan kun je er voor kiezen om een eigen website te maken met het CMS WordPress. Wat heb je hier voor nodig:

  • Hosting, kies een goede hosting provider voor het hosten van je website
  • Een domeinnaam, denk hier goed over na want het wijzigen later is lastig.
  • Een WordPress thema wat je wil gebruiken, bijvoorbeeld WPAstra.
  • Kies een website builder (zit bij Astra inbegrepen) als bijvoorbeeld Elementor of Beaver builder.

Voor het kiezen van een goede hosting provider zou je eens kunnen kijken op Hostingvergelijker.nl. Hier worden verschillende hosting providers met elkaar vergeleken en kun je ook gebruikerservaringen van anderen teruglezen.

Eigen website maken met een sitebuilder

Ben je technisch niet zo goed onderlegd dan kun je ook voor een sitebuilder kiezen. Bij de meeste sitebuilders is het registreren van een domeinnaam en de hosting inbegrepen. Je kunt dus eigenlijk direct aan de slag met het ontwikkelen van je website. Wat heb je nodig om aan de slag te gaan met een sitebuilder:

  • Kies een goede domeinnaam voor je website
  • Vergelijk enkele sitebuilders als Jouwweb, Wix en SquareSpace met elkaar en kijk welke het beste bij jouw past.

Dat was het eigenlijk wel als je kies om met een sitebuilder je eigen website te maken. Als je sitebuilders met elkaar wil vergelijken of misschien meer informatie wilt over de mogelijkheden dan kun je wellicht eens kijken op Eigenwebsitemaken.nl. Hier vind je verschillende mogelijkheden en ook tal van andere informatieve artikelen.